Energiescan (VLAIO)

Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO)
Laatste herziening fiche: 2018-01-26

Algemene informatie

Een energiescan van het Agentschap Innoveren & Ondernemen. Deze energiescan start met een analyse van de facturen van het energieverbruik. Uit die gegevens zijn verschillende interessante gegevens te halen. Daarnaast worden de technische installaties aan een eerste kritische inspectie onderworpen.

Let op: De tool is tijdelijk en enkel van toepassing voor KMO's.
Doel Benchmark: Waar sta ik?
Maatregelen/oplossingen: Hoe kan ik verbeteren?
Vorm Externe audit
Toepassingsgebied Procesfase
Gratis/betalend Afhankelijk van lidmaatschap
Zelfstandig uit te voeren Nee
Handleiding Nee
Talen Nederlands
Afkomst België

Contactgegevens

Adres Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO)
Koning Albert II-laan 35
1000 Brussel
Telefoonnummer Tel. 0800 20 555
E-mail info@vlaio.be

Categorieën

Thema's Energie
Sectoren Landbouw, Industrie, Transport, Energie, Handel en diensten, gemeenten, particulieren
Aspecten Milieutechnisch, Economisch

Input

Algemeen Deze energiescan start met een analyse (een door VLAIO geselecteerde expert) van de facturen van het energieverbruik (van uw organisatie). Daarnaast worden de technische installaties aan een kritische inspectie onderworpen.
Voorbereiding Het voorleggen van facturen (best van een volledig jaar) en kunnen toewijzen van vermogens en draaiuren aan de verschillende verbruikers is een vereiste voor het uitvoeren van de scan.
Inspanningen (tijd) Een rondleiding van max. 2u
Inspanningen (personeel) Een personeelslid met (bij voorkeur) enige kennis van de energiebalansen en -facturen van het bedrijf, betrokken bij zowel de voorbereiding als rondleiding.

Output

Algemeen Na een energiescan heeft uw bedrijf een duidelijk beeld van waar de prioriteiten dienen te liggen wanneer er beslist wordt om het energieverbruik aan te pakken (en van wat er haalbaar kan zijn). Daarbovenop krijgt u een eerste schatting van mogelijke besparingen en investeringskosten. Hierdoor krijgt u een beeld van het rendement van potentiële energiebesparende ingrepen. Tenslotte geeft de expert u een overzicht van mogelijke subsidies.